Google Arama Motoru ve 11 Alternatifi Bunlar Ne İşe Yarıyor

Google'a alternatif bazı arama motorları.  Farklı aramalar yapmak istiyorsan bunları kullanmalısın

Bing

Microsoft'un Bing arama motoru, toplamda Google'ın sadece 20'de birine denk düşen pazar payına sahip olsa da, küresel anlamda Google'ın başlıca rakibi.

Google'dan en önemli farkı, Bing'in anasayfasında renkli arka plan fotoğrafları ve fotoğrafın çekildiği yerle ilgili çeşitli bağlantılar koyması.
Microsoft ayrıca, çeşitli sosyal medya özelliklerini de deniyor.
ABD'deki Bing kullanıcıları aranan konuyla ilgili daha fazla bilgi verebilecek Facebook arkadaşları listesi öneriyor.

BiNG

Yandex 

Rusya'nın en popüler arama motoru Yandex'in İngilizce, Türkçe ve Ukraynaca versiyonları da bulunuyor.
Şirket şimdi arama sonuçlarında 'adalar' adlı yeni bir özellik sunuyor. Bu özellikle, doğrudan aranan unsurla ilgili bir dizi bilgi sunuluyor.
Örneğin, 'Aeroflot check in Moskova' şeklinde bir arama yapıldığında doğrudan, Aeroflot Havayolları'nın check-in menüsü görülebiliyor.
Ya da 'Göz doktoru Londra klinik' diye arama yapıldığında, doğrudan arama sayfasından randevu alınabiliyor.
YANDEX


DuckDuckGo

DuckDuckGo'nun başlıca özelliği mahremiyet. Şirket kullanıcıların kişisel bilgilerini toplamayacağını ve paylaşmayacağını taahhüt ediyor. Kişisel mahremiyet, özellikle Google, Microsoft ve diğerlerinin ABD'nin Ulusal Güvenlik Dairesi NSA ile veri paylaştığının ortaya çıkmasından sonra daha da önemli bir hale geldi.
Şirketin performansı özellikle NSA'in Prizma izleme programının ortaya çıkmasından sonra yükseldi. Ama daha sonra NSA gerçekten bilgi toplamak istediği takdirde şirketin buna nasıl engel olabileceğiyle ilgili sorular da sorulmaya başlandı.
DUCKDUCKGO

Blippex 

Çoğu arama motoru sonuçları kelimeleri ve bir sayfadaki bağlantıları analiz ederek sıralıyor.
Ama Blippex, kullanıcıların sayfada geçirdiği süreye dayanarak kendi sıralamasını yapıyor. Sayfada ne kadar uzun zaman geçirilirse, o kadar önemli kabul ediliyor.
Blippex bu sıralamayı, gönüllü kullanıcılarından bir eklentiyi kurup, internet kullanma alışkanlıklarını izlediği bir programla alınan bilgiye dayanarak yapıyor.
Daha bu ay başlayan Blippex'in çıkardığı sonuçları bazı kullanıcılar garip bulabiliyor. Ancak Blippex daha çok kişi kullandıkça, arama motorunun daha da iyileşeceğini taahüt ediyor.

BLiPPEX

Wolfram Alpha 

Wolfram Alpha kendisini 'sayısal bilgi motoru' olarka tanımlıyor ve kendisini bir 'arama hizmeti' olarak görmüyor.
Diğer sitelerin bağlantılarını sunmak yerine, birincil kaynaklardan veri ve rakam topluyor ve diğer verilerle kıyaslanmasına izin veriyor, sonra da sonuçları tablolar, grafiklerle sunuyor.
Wolfram'ın ayrıca paralı bir profesyonel versiyonu da var. Profesyonel versiyonda kullanıcılar kendi resim ve istatistiklerini girip, analizini alabiliyor.

WOLFRAM ALPHA

Blekko 

Blekko'nun başlıca özelliği 'slashtag'ler. Slashtag, kullanıcıların arama sonuçlarını filtreleyebilmesini ve istedikleri bilgileri alabilmesini sağlayan bir araç.
Örneğin bir kullanıcı nereden pasta alabileceğini öğrenmek istiyorsa, 'çikolatalı pasta, dükkân, restoran' şeklinde arama yapabiliyor. Ama kullanıcı, konuyla ilgili yakın geçmişte yazılanları görmek istiyorsa, 'çikolatalı pasta-blog-tarih' şeklinde bir arama yapılıyor.
Daha sonra sonuçlar, alışveriş, tarifler, pasta süslemeleri şeklinde farklı kategoriler halinde sunuluyor ve bu kullanıcının tam olarak istediği arama sonuçlarına odaklanabilmesini sağlıyor.

BLEKKO


Naver 

Güney Kore'nin başlıca arama motoru, 1999'da bir grup eski Samsung çalışanı tarafından kuruldu.Arama sonuçları, bloglar, sosyal medya, reklam verenler, uygulamalar, kitaplar ve haberler şeklinde, kaynaklarına göre sıralanıyor.Güney Kore Adil Ticaret Kurumu, bu aybaşında Naver'in rekabet kurallarını ihlal ettiği iddialarını araştırmaya başladı.

NAVER


Pipl 

Pipl, belli bir kişi ya da bu kişinin internette paylaştığı materyali ortaya çıkarmak konusunda uzman. İsim, elektronik posta, kullanıcı adı ya da telefon numarasıyla arama yapılabiliyor.
Pipl'ın geliştiricileri sitelerinin rakiplerinin kaçırdığı bilgileri de bulduğunu, Pipl'in internette 'derin bir araştırma' yaptığını belirtiyor.
Pipl'ın bulduğu veriler arasında sosyal medya profilleri, mahkeme ve sabıka kayıtlarıyla diğer veri tabanları bulunuyor.

PiPL


Baidu

 Baidu Çin'in uzak ara en popüler arama motoru.
Şirket gücünü, sadece bağlantı değil kullanıcının tam olarak istediği bilgiyi sunmasından aldığını söylüyor.
Buna arama sonuçlarına eklenen şarkılar, videolar ve hatta interaktif internet uygulamaları da dahil.

BAiDU


Yacy

 Yacy kullanıcılara dayalı bir arama motoru sistemi.
İnternetteki sıralamayı kendi serverları yerine, verdiği bir yazılımla kullanıcıların bilgisayarları yapıyor. Daha sonra toplanan bilgiler ortak bir veri tabanında toplanıyor ve dağıtılıyor.
Yacy, bilgileri kullanıcılardan topladıkları için hiç kimsenin sansürleyemeyeceğini söylüyor.
Ancak sıralama algoritmaları rakiplerinden daha eski olduğu için, hevesli kullanıcılar dışındaki kitleye pek hitap etmeyebiliyor.

YACY


StartPage

 StartPage sunduğu hizmeti 'Google tarafından geliştirildi' diyerek tanımlıyor. Çünkü aslında tüm arama sonuçları aslında Google'a bağımlı.
Google'dan farkıysa, kullanıcıların kimliklerine dair bilgileri Google'ın ele geçirmemesine izin vermemesi.
StarPage'i geliştiren Hollanda merkezli şirket Surfboard Holding, ABD'nin bilgi toplama programlarının kendilerine ulaşamayacağını savunuyor.
Bu özellik kişisel mahremiyetine önem veren kullanıcılara hitap edebilir. Ama karşılığında arama sonuçları internetteki geçmiş ya da bulunulan yere göre kişiselleştirilemiyor.
STARTPAGE

Sayfama destek ol Bunu Google'da öner  G+1 

Yorumlar