Bu Adamı Tanıyormusunuz Donald Trump Kimdir

Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump, New Hampshire ön seçimini kazanarak başkanlık yarışındaki ilk önemli zaferini elde etti.

Daha önce hiçbir siyasi görev üstlenmemiş olan New Yorklu gayrimenkul devi Trump, bugüne kadarki seçim kampanyasında pek çok kişiyi şaşırtan politikalarıyla isminden sıkça söz ettirdi.
Peki Donald Trup nelere inanıyor? ABD'nin yeni başkanı olarak seçilirse hangi politikaları uygulayacağını söylüyor?

1- Camiler takip altında tutulmalı

Trump, ABD'de yaşayan Müslümanların güvenlik güçleri tarafından sürekli olarak takip altında tutulması gerektiğini ve bunun bir terörle mücadele konusu olduğunu söylüyor.

Trump ayrıca camilerin takibe alınması konusunun siyaseten yanlış bir adım olduğu eleştirilerine ise 'Umurumda değil' yanıtını veriyor.

2- Boğulma hissi veren işkence (Waterboarding) geri getirilmeli


Trump, tutukluların su altında tutularak havasız bırakılmaları yöntemi olarak bilinen ve bir tür işkence olup olmadığı ABD'de tartışılan sorgulama tekniğini yakalanan IŞİD militanları üzerinde uygulamak istediğini ifade ediyor.
Cumhuriyetçi Başkan adayı, bu yöntemin IŞİD'in kullandığı kafa kesme taktikleri yanında 'çerez' olduğunu belirtiyor.

3- IŞİD'i 'iflahını kesene kadar bombalamak' istiyor

Trump, Başkanlık için yarışan Cumhuriyetçi ya da Demokrat tüm adaylar arasında IŞİD'e karşı en katı tutumu takınacak kişinin kendisi olduğunu söylüyor.
IŞİD'in petrol ticaretinden elde ettiği geliri kurutmayı hedefleyeceğini söyleyen Trump, seçim kampanyası sürecinde yaptığı konuşmalarda "örgütü iflahını kesene kadar bombalayacağını" söylemişti.

Image copyright

4- Meksika sınırına duvar çekilmeli


Meksika'dan ABD'ye giren göçmenleri engellemek için büyük bir duvar inşa etmek isteyen Donald Trump, Meksika'dan gelen göçmenlerin büyük kısmının hükümlüler olduğunu da iddia etmişti.
"Ülkemize uyuşturucu sokuyorlar, suçu getiriyorlar... Onlar tecavüzcü" diye konuşan Trump, inşa edilecek duvarın maliyetini ise Meksikahükümetinin üstlenmesini istiyor.
BBC'nin hesaplamalarına göre Meksika - ABD sınırına çekilecek bir duvarın maliyeti kullanılacak teknolojiye göre 2,2 milyar dolar ile 13 milyar dolar arasında değişiyor.

5- 11 milyon kayıtsız göçmen sınırdışı edilmeli

Trump'ın bu açıklaması hem ırkçı, hem de aşırı derecede yüksek maliyetli bir adım olarak görülüyor.
BBC, ABD'de kitlesel bir sınırdışı politikasının ülkeye maliyetinin 114 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.
Trump ayrıca ABD topraklarında doğan her bebeğe ABD vatandaşlığı verilmesi uygulamasını da sonlandıracağını söylüyor.

6- 'Putin'le çok iyi anlaşacağını' söylüyor

Trump CNN televizyon kanalına verdiği bir röportajda, ABD Başkanı Barack Obama ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in müzakereye yanaşmayacak kadar birbirlerinden soğuduğunu ifade etmişti.
"Bence ben Putin'le çok iyi anlaşabilirim" diyen Trump, "Benim başkanlığım döneminde Rusya'yla bugün olduğu gibi sorunlarımız olmaz" iddiasını ortaya atmıştı.

Image copyrighttty

7- Çin'in daha çok üzerine gidilmeli


ABD'li milyarder işadamı Trump, ABD - Çin ikili ticaret ilişkilerinin daha adil hale getirilmesi için Pekin yönetimi üzerindeki baskının artırılmasından yana.
Trump, başkan olarak seçilirse Çin'in para birimi Yuan'ın değerini kasıtlı olarak düşürmesinin önüne geçeceğini söylüyor ve Pekin'in çevre ve istihdam koşulları konusunda küresel standartlara uyum sağlaması için baskıları artıracağını belirtiyor.

8- 'İklim değişikliği basit bir hava durumu olayı' görüşünde

Trump her ne kadar temiz hava ve temiz su fikirlerini desteklese de bilim adamlarının küresel ısınma ve iklim değişikliği uyarılarını 'Aldatmaca' olarak niteliyor.
Cumhuriyetçi başkan adayı, bir seçim konuşmasında, iklim değişikliğinin aslında sadece hava durumu olaylarından ibaret olduğunu savunmuştu.
Trump'a göre, şirketler üzerine getirilen çevre standartları yükü küresel piyasadaki rekabet güçlerini aşağı çekiyor.

9- Saddam ve Kaddafi iktidarda olsaydı bugün dünya daha güvenli olurdu

Trump yine CNN'e verdiği röportajda hem Irak hem de Libya'daki durumun Saddam Hüseyin ile Muammer Kaddafi'nin iktidarları döneminden çok daha kötü olduğunu ifade etmişti.
Trump'a göre, idam edilen Saddam Hüseyin ile linç edilerek öldürülen Muammer Kaddafi bugün yaşıyor olsalardı, Orta Doğu daha istikrarlı bir noktada olabilirdi.

10- Kendisini çok iyi niyetli bir insan olarak görüyor



Trump, 'Kötürüm Amerika' (Crippled America) adlı kitabında kendisini 'çok çok iyi bir insan' olarak niteliyor. Trump kitapta kendisinden şu sözlerle bahsediyor:
"İnanın bana iyi niyetli bir insan olma özelliğime her zaman övünmüşümdür. Ama aynı zamanda son derece tutkuluyum ve ülkesini yeniden büyük bir güç haline getirme konusunda da kararlıyım."

Recommend this on Google G+1
Sayfama destek için  G+1
                             
bbc

Yorumlar