Mutlu evlilik için yapılması gerekenler Lutfen okuyunuz seveceksiniz

Evlilik 'ben'den 'biz'e atılan bir adımdır.
Evlenmeden önce gözlerinizi dört açın. 
Ama evlendikten sonra da bir gözünüzü kapatın.

Evliliklerde tutkunun ve romantizmin zamanla kaybolmasını nasıl engelleyebilir ve o ufak heyecanların yıllar sonra taze kalabilmesi için neler yapabiliriz? 

Simdi birbirini seven ciftler icin hazirladigim yaziyi okumaya basliyalim

   Birlikte vakit geçirmek yerine birlikte bir şeyleri yapmayı deneyin. İllaki bu, sosyal hayata karışıp sinemaya-tiyatroya gitmek değildir. Birlikte mutfağa girip güzel bir sofra hazırlaya bilirsiniz. Yaratıcılık size kalmış belki de bir kitap alıp bir birinize en sevdiğiniz yerleri okuyup kritiğini yapabilirsiniz.

   Birbirinizi dinlemeyi bilmelisiniz ve eşinizi dinlerken gözlerine bakmalısınız. Biliyorsunuz ki gözler ile iletişimin önemi her zaman çok önemlidir. Karşınızdakini tam olarak dinlediğinizi gösterme ifadesidir.





   Empati yapın. Boşanmaların önüne geçmek için biraz olsun empati yapın. Bir anda kızmak yerine, kendinizi onun yerine koyun ve düşünün sadece yer değişimi yapmayın olayları da inceleyin. Kızdığınız olay nasıl gelişmiş? Onun duygularını anlamaya çalışıp hak verin.


   Alttan alın. Her kavgada her olayda hep siz haklı olacak değilsiniz. Her insan hata yapar ve Onun da, sizin de hatanız olabilir. Eğer alttan alınmak istiyorsanız sizde alttan alın. Haklı çıkmak için olayı bastırıp karşı tarafın üstüne yüklenmeyin.


   İş hayatında yaşadığınız sıkıntıları sebepsiz olarak aile hayatınıza yansıtmayın. Kısacası işte sinirlenip eşinize gelip kızmayın. İşteki sıkıntılarınızı eşiniz ile paylaşın sorunlarınızı ya da sıkıntılarınız anlatın. Hem eşinize anlatıp rahatlamış olursunuz ayrıca ondan destek alırsınız hem de sebepsiz ve gereksiz eşinizin kalbini kırmazsınız.




   Mülk edinmeyi hemen istemeyin. Ev hemen kurulmaz zaman ile olur. Evliliğinizin ilk zamanlarında hemen ev, araba sahibi olma isteğini sonraki yıllara bırakın.


   Yalandan kaçının. Hayatın her evresinde yalanın kötülüğü kaçınılmaz. Evlilik de ise bunun önemi çok daha büyüktür. Evliliğinize yalan ile başlayıp yalan ile devam etmeyin. Yalan ile başlayan evliliklerin fazla sürmeden sarsılacağını unutmayın.


   Aile büyüklerini ziyaret edin ama adil olun. Sadece tek taraflı bir ziyaret yapmayın. Adil bir ziyaret düzeni ile anne-babaları ziyaret ettiğinizde göreceksiniz ki tartışma yaşamıyorsunuz.


   Kavga ettiğinizde hemen barışmayı deneyin. Unutmayın ki barışma süresini ne kadar uzatırsanız her iki taraf için de içindeki kızgınlık daha büyüyecektir.




   Geçmişi unutun. Her kavganızda geçmişte olaylara değinmeyin. Kavgasız evlilik kesinlikle olmaz mutlaka evlilikte tartışma olacak ama o anki kavganızın sebebi ne ise onu tartışın. ” sen şu olayda da şöyle demiştin… Şu olmuştu… Geçende şunu demiştin” sözleri ile tartışmanın boyutunu değiştirip tartışmanızı daha da alevlendirmeyin.


   Evlilik eşlerin birbirlerine her türlü duygularını; kızgınlık, korku ve sorun vb. anlatabileceği güvenli bir ortam olmalıdır. Böyle bir ortamın olmaması ve paylaşım ihtiyacı eşleri farklı etkinliklere yönlenmesine neden olabilir. Yani eşler birbirlerini anlama yollarını kapattıklarında, başka anlayan kişilere ve ilgilere yönlenme söz konusu olabilir. 



  Öncelikle bireyin yetiştiği aileden duygusal olarak kopması önemlidir. Bu onlardan ayrı bir kimlik geliştirebilmesi yani kendi kararlarını kendinin alabilmesi, sorumluluk üstlenebilmesi ve risk alabilmesi gibi birçok süreci içerir. Tek başına olmaktan çift olmaya geçiş aynı zamanda rol konusunda bir değişimi içerir.

  Eşler yaşamlarındaki sorunları ile yüzleşip, onlarla baş etmeyi denemeliler ve her zaman bu konuda eşinin kendisine destek olmasını ondan talep etmemeliler. Bazı konularda eşler birbirlerini mecbur gibi algılayabilirler bu durum onları farklı beklentilere iteceği için zarar verebilir. Eş ilişkisi yetişkin ilişkisidir dolayısı ile annebabamızdan beklentilerimizi yansıtmamamız gerekir. Tabii ki bazı yerlerde eşler birbirine destek olur ama bu her zaman ve her yerde gibi algılanmamalıdır.




  Ona değer verdiğinizi gösteren küçük bir şey yapın: Hiç beklemediği bir anda onu öpün. Eşinizin bulabileceği bir yere ( yastığın altına, cebine) notlar yazın. Aptalca, komik, ciddi olabilir. Ya da sadece ‘Seni düşünüyorum’ demek için beklemediği bir anda telefonaçabilirsiniz.

  Dokunun: Sarılma, el ele tutuşma ve diğer dokunma formları ilişkiyi güçlendirir. Romantizm ve cinsellik, herkes yorgun olduğunda işe yaramaz. Ama evli çiftler için erotik duygular sadece yatak odasında başlamaz. Özellikle çocukları yatırdıktan sonra veya bulaşıkları birlikte yıkadığınızda gelişmeye başlar.



Eşinizin ailesi hakkında belki iyi belki biraz kötü hisleriniz olabilir. Ama siz siz olun, eşinize karşı ailesi hakkında eleştiri yapmaktan kaçının. Hiç kimse, arasında kan bağı olan yakınları hakkında sert sözler duymaktan hoşlanmaz. Dolayısıyla konu bir şekilde onun ailesine geliyorsa, dilinizi tutmanızda yarar var.


Resulullah (S.A.V.) buyurdular ki:
"Ey gençler topluluğu! Sizden kimin evlenmeye gücü yetiyorsa hemen evlensin. Zira evlilik gözü (haramdan) daha çok uzaklaştırıcı, iffeti de çok daha koruyucudur. Evlilik külfetine güç yetiremeyenler ise oruç tutsun. Çünkü oruç, şehveti kıran bir şeydir."
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 2485

Okuma sona erdi sira geldi uygulama asamasina  uygulamasi sizlere kalmis yeni bir yazida bulusmak uzere hosca kalin Esinize SIKICA SARILIN.







Yorumlar