İnsansız hava araçları AMAZON ve Wal-Mart eve siparişleri İHA ile yapmaya hazırlanıyor

İnternetten satış yapan perakende devi Amazon, müşterilere satın aldıkları ürünleri ulaştırmak için insansız hava araçlarını test ettiği duyurdu.

Amazon’un yönetim kurulu başkanı Jeff Bezos’un açıkladığına göre “Octocopter” adı verilen insansız hava aracı 2,3 kilogram ağırlığına kadar olan siparişleri 30 dakika içinde müşterilere ulaştırabilecek.
Amazon kullanıcılarının bu hizmetten faydalanması için biraz beklemesi gerekiyor. Bezos’un belirttiğine göre Amazon beş yıl içerisinde bu hizmete başlayabilecek.
CBS televizyonunda katıldığını 60 Dakika isimli programda konuşan Bezos, “kulağa sanki bilim kurgu gibi geliyor, ama değil ”dedi.
İnsansız hava aracı ile ilgili bilgi veren Bezos, şöyle konuştu:
“Yarım saat içinde dağıtım yapabiliriz. 2.3 kilograma kadar olan ürünlerin taşıyabiliriz. Bu da bizim toplam dağıtımımız yüzde 86’sına denk geliyor.”

Amazon'un yeni yöntemi

Birinci derece hava taşımacılığı olarak adlandırılacak yeni sistem Amazon’un büyümeyi artırtmak için başvurduğu yöntemlerden biri.
İnsansız hava aracının depodan paketi alarak müşterinin kapısına kadar götürdüğünü gösteren bir video da Amazon’un internet sitesinde yayınlandı.
Fakat bu hizmetin hayata geçmesi için Amerikalı yetkililerin onay vermesi gerekiyor.
Hükümet kurumları ve polisin insansız hava araçları kullanmasına izin veren Amerika Birleşik Devletleri Havacılık Dairesi geçtiğimiz yıllarda 1.400’e yakın projeyi onayladı.

Sivili havacılık da açılacak

Sivil hava sahasının 2015 yılında ABD, 2016 yılında da Avrupa’da her türlü insansız hava araçlarına açılması bekleniyor.
Amazon gerekli düzenlemeler yapıldığında insansız hava araçlarını teknolojik açıdan ticari amaçlı kullanmak için hazır olmak istediklerini belirtiyor.
Amazon’un Yönetim Kurulu Başkanı Bezos, Amerika Birleşik Devletleri Havacılık Dairesi’nin insansız hava araçlarına yönelik düzenlenmeler üzerinde çalıştığını söyledi.
Bezos 2015’ten önce bu sistemin kullanılmasına izin verilmesini umduklarını dile getirdi.
Bezos, bir gün insansız hava araçları ile dağıtımın tıpkı yoldaki kamyonlar kadar normal karşılanacağını düşünüyor.

Test aşamasındaki İHA'ların şirketin depolarından siparişleri alıp, teslimat noktalarına bırakması hedefleniyor.

ABD'nin en büyük süpermarket zinciri Wal-Mart insansız hava araçlarıyla (İHA) evlere siparişleri teslim etme uygulamasına geçmeye hazırlanıyor.


İnternet üzerinden sipariş için tasarlanan teslimat İHA'larının test sürüşü için Wal-Mart Pazartesi günü Fedaral Havacılık İdaresi'ne başvurdu.
İdarenin bu tür dilekçelere normalde 120 gün içerisinde cevap verdiği ve test sürüşünde kullanılacak araçların Çin'e ait araçlar olacağı açıklandı.
Amazon'un da sahip olduğu bu teslimat araçlarını, Wal-Mart'ın da kullanmaya başlamasıyla iki şirket arasındaki rekabetin artacağı tahmin ediliyor.
Ciro açısından dünyanın en büyük perakendecisi olan Wal-Mart, insansız araçların testlerini birkaç aydır kapalı alanlarda yürütüyordu.

Şimdiyse şirket ilk kez açık alanda İHA testlerine başlayacağını açıkladı.

İHA'ların depolardan evlere teslimat dışında, limanlara ulaşan siparişleri de evlere teslim etmesi planlanıyor. Şirket bu yolla lojistik maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyor.
Amazon, Google ve Wal-Mart gibi şirketlerin İHA deneme uçuşlarına başlamasıyla birlikte Federal Havacılık İdaresi de yakında yaygın ticari kullanım için bu araçların uyması gereken kuralları açıklayacak.
Reuters haber ajansına konuşan Federal Havacılık İdaresi Müdür Yardımcısı Michael Whitaker, 12 ay içinde yönetmeliklerin hazır olacağını, şu anda ticari İHA kullanımının yasadışı olduğunu belirtti.
AMAZON İnsansız hava aracı

please :)   G + 1 Recommend this on Google

Yorumlar