Zika virüsü İnsanlık Tehlikede Çaresi Bulunamıyor Virüs 20 Ülkeye Yayıldı

2016'da 9-12 milyon kişiye bulaşacak


Dünya Sağlık Örgütü: Zika virüsü  bulaşan kişilerin çoğunda hastalık belirtileri görülmeyecek.


Zika virüsü büyük bir salgına dönüşebilir


Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin beyin gelişimini engelleyebilen Zika virüsünün bu yıl Amerika kıtasında 3-4 milyon  Dünyada 7-8 milyon kişiye bulaşacağı tahmininde bulundu.

Örgüt, hızla yayılan virüse karşı "acil müdahale ekibi" oluşturdu.

Obama'dan acil çağrı

ABD Başkanı Barack Obama Zika salgınına karşı acil eyleme geçme çağrısı yaptı.

Obama aşıların ve tedavilere yönelik araştırmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Tedavisi yok

Zika virüsü; soğuk algınlığına benzer ağrılar, ateş, gözlerde yanma, eklem ağrıları ve deri döküntüsü gibi belirtilere ortaya çıkıyor.
Ancak bazı insanlarda hiçbir belirti görülmüyor.
Virüs nadiren sinir sistemini etkileyip felce yol açabilen Guillian-Barre Sendromu gibi hastalıklara da yol açabiliyor.
ABD'de, Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki uzmanların öncülüğünde aşı araştırması yapılıyor.
Ancak uzmanlar, Zika virüsüne karşı aşının iki yıl içinde klinik deneylere hazır olabileceğini söylüyor.
Aşının piyasaya sürülmesi için öngördükleri muhtemel süre ise 10 yıl.
Dr. Margaret Chan, sivrisinek ısırığı ile bulaşan virüsün şu ana dek Orta ve Güney Amerika'da 23 ülkede görüldüğü yolunda bilgi aldıklarını söyledi.
WHO Başkanı, virüsün görüldüğü gözlenen ülkelerde başları küçük şekilde doğan bebeklerin sayısındaki artışın kaygı verici olduğunu belirtti.
Örgüt 2014 yılında, Ebola virüsünün Batı Afrika ülkelerinde hızla yayılması karşısında çok yavaş hareket etmekle suçlanmıştı.
Ebola virüsü 11 binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.
ABD'li bilim insanları Zika virüsünün "güçlü bir salgın potansiyeline" sahip olduğunu söyledi ve Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) acilen harekete geçme çağrısında bulundu.
Bir Amerikan tıp dergisine yazan uzmanlar WHO'nun, Ebola salgınından alınan dersleri önemseyip bir acil komite oluşturması gerektiğini belirtti.
Uzmanlar Zika virüsüne karşı aşının iki yıl içinde klinik deneylere hazır olabileceğini ancak piyasaya sunulmasının 10 yılı bulabileceğini söyledi.
Bebeklerin beyin gelişimini engelleyen Zika virüsü Brezilya'da paniğe yol açmış durumda.
Brezilya'da binlerce kişi virüse yakalanırken, virüs 20 ülkeye yayıldı.
Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Roussef Latin Amerika ülkelerine virüsle ortak mücadele çağrısı yaptı.
Ekvador'daki bir zirvede konuşan Roussef virüsle ilgili bilgi paylaşımının hastalığı yenmenin tek çaresi olduğunu belirtti. Ayrıca bölge ülkelerinin sağlık bakanlarının gelecek hafta toplanmasına karar verildi.
Amerikan Tıp Birliği'nin dergisinde bir makale kaleme alan uzmanlar Daniel R Lucey ve Lawrence O Gostin, WHO'nun Ebola krizinde erken davranmamasının binlerce hayata mal olduğunu belirtti.
Uzmanlar hızla harekete geçilmezse Zika virüsünün de benzer bir faciaya yol açabileceğini söyledi.
Acil bir komite kurulmasını isteyen uzmanlar "Böyle bir komitenin toplanması bile virüse uluslararası alanda dikkat çekecek, mali kaynak ve araştırmalara ivme kazandıracaktır" dedi.
Zika virüsünün tedavisi bulunmuyor ve Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki uzmanların öncülüğünde aşı araştırması yapılıyor.
Araştırmacıların Brezilya'ya gidip topladığı numuneler Teksas'ın Galveston kentindeki yüksek güvenlikli bir laboratuvarda inceleniyor.

Zika virüsü 1947'de Uganda'nın Zika Ormanı'nda yaşayan maymunlarda keşfedildi.
 Virüsün insanlarda görüldüğü ilk vakaya 1954'te Nijerya'da rastlandı.

Virüsün etkileri

Virüs onyıllar boyunca hiç görülmediği ve kamu sağlığına büyük bir tehdit oluşturmadığı için uzmanlar tarafından görmezden gelindi.Virüs 2007'de Mikronezya'nın Yap Adası'nda bir salgına yol açana dek bilim insanlarının dikkatini çekmedi.
Geçen yılsa Karayipler ve Latin Amerika'daki vakalarda bir patlama görüldü.


Zika virüsü Avrupa'ya geldi: Danimarka'da ilk vaka

Güney ve Orta Amerika'yı ziyaret eden Danimarkalı bir turistte Zika virüsüne rastlandı.

Danimarka'da Aarhus Üniversite Hastanesi, bir hastanın ateş, baş ve kas ağrısı şikayetleriyle hastaneye başvurduğunu ve hastanın Zika virüsünü taşıdığını tespit ettiklerini söyledi.
Hastane yetkilileri virüsün Danimarka'da yayılma olasılığının düşük olduğunu çünkü virüsü taşıyan sivrisineklerin ülkede yaşamadığını söyledi.
Stockholm'daki Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nden Romit Jain, Almanya ve İngiltere'de de Zika virüsü vakalarına rastlandığını söyledi.

Özürlü doğan bebek sayısı artıyor


Brezilya'da kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı giderek artıyor.
Mikrosefali adı da verilen bu hastalık, Aedes aegypti cinsi sivrisineklerin anne adaylarına bulaştırdığı Zika virüsünden kaynaklanıyor.
Yetkililer geçen hafta yaptıkları açıklamada Ekim ayından beri 3500 vaka görüldüğünü belirtmişlerdi.
Şimdi ise 3893 vaka belirlediklerini söylüyorlar.
Bu, şimdiye dek bilinen en büyük Zika salgını.
ABD hamile kadınlar için şu ülkelere seyahatten kaçınma uyarısı yayınladı: Brezilya, El Salvador, Fransız Guyanası, Guatemala, Haiti, Honduras, Kolombiya, Martinik, Meksika, Panama, Paraguay, Puerto Riko, Surinam ve Venezuela.

Zika virüsü nedir, nasıl yayılır?

Brezilya'da kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısının dört bine yaklaşmasının ardından, Dünya Sağlık Örgütü hastalığın tüm Güney Amerika'da yayıldığı uyarısı yaptı. Peki hastalığa yol açan Zika virüsü nedir?

Konu ile alakalı ikinci Makale:

Zika Virüsü Tehlike Büyüyor ABD'de 'cinsel yolla bulaşan' ilk Zika vakası

Zika Virüsü Hakkında VİDEOLAR






Everything You Need to Know About the Zika Virus Outbreak

Kıyamet Alemetleri

Kıyamet ve Kıyamet Alâmetleri 2016

Kıyametin kopması, aklın imkânsız göreceği bir olay değildir. Çünkü evrenin yaratıcısı ve yöneticisi olan Allah'ın, evrendeki düzeni bozması, dolayısıyla bugün tabiatı düzenleyen kanunların alt üst olması akıl açısın­dan mümkündür.
Kur'ân-ı Kerîm'de kıyametin geleceğinden kuşku duyulmaması gerektiğini belirten ve kıyamet ile ilgili durumları açıklayan pek çok âyet vardır:
"İnsan kıyamet günü ne zamanmış? diye sorar. İşte göz kamaştığı, ay tu­tulduğu, güneşle ay bir araya getirildiği zaman! O gün insan ‘kaçacak yer
neresi?’ diyecektir. Hayır, hayır! (Kaçıp) sığınacak yer yoktur. O gün varıp durulacak yer, sadece Rabbinin huzurudur" (el-Kıyâme 75/6-12).
"Gökyüzü yarıldığı, yıldızlar döküldüğü, denizler birbirine katıldığı, ka­birlerin içindekiler dışarı çıkarıldığı zaman, insanoğlu (yapıp) gönderdikle­rini ve (yapamayıp) geride bıraktıklarını bir bir anlar" (el-İnfitâr 82/1-5).
Kur'an'da kıyamet günü; saat, vâkıa (kesin olarak meydana gelecek olan), et-tâmmetü'l-kübrâ (en büyük felâket ve belâ), hâkka (gerçek olan), gaşiye (şiddetiyle birden bire halkı saran), karia (kapıyı çalacak gerçek) gibi isimlerle de anılmıştır.

Kıyamet günü önce müminlerin ruhları alınarak âhirete göçmeleri sağla­nacak, böylece kıyamet, insanların kötüleri ve kâfirler üzerine kopacaktır (Buhârî, “Fiten”, 5; Müslim, “Fiten”, 53; İbn Mâce, “Fiten”, 24).

Kıyametin Kopacağı Zaman

Kıyametin ne zaman kopacağını ancak Allah bilir. Bu konuda ne Hz. Pey­gamber, ne ona vahiy getiren Cebrâil (a.s.), ne de zamanı gelince kıyamet olayını fiilen gerçekleştirmekle görevlendirilecek olan İsrâfil (a.s.) bu bilgiye sahiptir. Yüce Allah kıyametin kopacağı zamanı ancak kendisinin bildiğini çeşitli âyetlerde ifade etmiştir. Bu konudaki bazı âyetlerin meâli şöyledir:

"Kıyamet vakti hakkındaki bilgi ancak Allah katındadır..." (Lokmân 31/34).
"Sana kıyameti, ne zaman gelip çatacağını soruyorlar. De ki: Onun ilmi ancak Rabbimin katındadır. Onun vaktini O'ndan başkası açıklayamaz. O, göklere de yerlere de ağır gelmiştir. O size ansızın gelecektir. Sanki sen onu biliyormuşsun gibi sana soruyorlar. De ki: Onun bilgisi ancak Allah katın­dadır. Ama insanların çoğu bilmezler" (el-A‘râf 7/187).

Cibrîl hadisi diye bilinen hadiste de Cebrâil (a.s.) iman, İslâm ve ihsan kavramlarının ne ifade ettiğini Hz. Peygamber'e sorduktan sonra kıyametin ne zaman kopacağını sormuş ve şu cevabı almıştır: "Bu meselede kendisine soru sorulan, sorandan daha bilgili değildir"(Buhârî, “Îmân”, 37; Müslim, “Îmân”, 1; Ebû Dâvûd, “Sünnet”, 15).

Müslüman için önemli olan, kıyametin ne zaman kopacağını bilmek de­ğil, onun kopmasıyla başlayacak olan ebedî hayata gerektiği şekilde hazır­lanabilmektir. Kıyametin ne zaman kopacağını bilmek mümkün değildir. Ancak Hz. Peygamber bazı hadisleriyle onun yaklaştığını gösteren alâmet­lerden insanları haberdar etmiştir.

Kıyamet Alâmetleri (Eşrâtü's-sâat)

Kıyamet alâmetleri, insan iradesine bağlı olması veya olmaması, kıya­metin kopuşuna çok yakın bulunup bulunmaması durumu göz önünde tu­tularak iki başlık altında incelenir: Küçük alâmetler, büyük alâmetler. Alâ­metlerin büyük veya küçük diye nitelenmeleri önemlerinden dolayı değil, açıklanan sebepten dolayıdır.

1.Küçük Alâmetler. Dinî emirlerin ihmal edilmesi ve ahlâkın bozul­ması gibi insan iradesine bağlı olarak büyük alâmetlerden çok önce mey­dana gelecek olan olaylardır. Peygamberimiz’in gönderilmesi ve onunla peygamberliğin sona ermesi, ilmin ortadan kalkıp bilgisizliğin artması, şarap içme ve zinanın açıkça yapılır olması, ehliyetsiz insanların söz sahibi ol­ması, adam öldürme olaylarının artması, dünya malının bollaşması, zekât verecek fakirin bulunmaması gibi olaylar kıyametin küçük alâmetlerinin bazılarıdır(Buhârî, “Tefsîr”, 79, “Hudûd”, 20, “Fiten”, 25; Tirmizî, “Fiten”, 34; İbn Mâce, “Fiten”, 25; Ebû Dâvûd, “Sünnet”, 15).

2. Büyük Alâmetler. Kıyametin kopmasının hemen öncesinde mey­dana gelecek ve birbirini izleyecek olan olaylardır. Büyük alâmetler, tabiat kanunlarını aşan ve insan iradesinin dışında gerçekleşen olaylardır. Hz. Peygamber bir hadislerinde, "Kıyametten önce on alâmet görmediğiniz sü­rece dünyanın sonu gelmez" buyurmuş ve bu alâmetleri şu şekilde sırala­mıştır (Müslim, “Fiten”, 39; Ebû Dâvûd, “Melâhim”, 11; İbn Mâce, “Fiten”, 28):

Yorumlar