Zika virüsü İnsanlık Tehlikede Çaresi Bulunamıyor Virüs 20 Ülkeye Yayıldı
2016'da 9-12 milyon kişiye bulaşacak
Dünya Sağlık Örgütü: Zika virüsü bulaşan kişilerin çoğunda hastalık belirtileri görülmeyecek.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin beyin gelişimini engelleyebilen Zika virüsünün bu yıl Amerika kıtasında 3-4 milyon Dünyada 7-8 milyon kişiye bulaşacağı tahmininde bulundu.
Örgüt, hızla yayılan virüse karşı "acil müdahale ekibi" oluşturdu.
Obama'dan acil çağrı
ABD Başkanı Barack Obama Zika salgınına karşı acil eyleme geçme çağrısı yaptı.
Obama aşıların ve tedavilere yönelik araştırmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.
Tedavisi yok
Zika virüsü; soğuk algınlığına benzer ağrılar, ateş, gözlerde yanma, eklem ağrıları ve deri döküntüsü gibi belirtilere ortaya çıkıyor.
Ancak bazı insanlarda hiçbir belirti görülmüyor.
Virüs nadiren sinir sistemini etkileyip felce yol açabilen Guillian-Barre Sendromu gibi hastalıklara da yol açabiliyor.
ABD'de, Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki uzmanların öncülüğünde aşı araştırması yapılıyor.
Ancak uzmanlar, Zika virüsüne karşı aşının iki yıl içinde klinik deneylere hazır olabileceğini söylüyor.
Aşının piyasaya sürülmesi için öngördükleri muhtemel süre ise 10 yıl.
Dr. Margaret Chan, sivrisinek ısırığı ile bulaşan virüsün şu ana dek Orta ve Güney Amerika'da 23 ülkede görüldüğü yolunda bilgi aldıklarını söyledi.
WHO Başkanı, virüsün görüldüğü gözlenen ülkelerde başları küçük şekilde doğan bebeklerin sayısındaki artışın kaygı verici olduğunu belirtti.
Örgüt 2014 yılında, Ebola virüsünün Batı Afrika ülkelerinde hızla yayılması karşısında çok yavaş hareket etmekle suçlanmıştı.
Ebola virüsü 11 binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.
ABD'li bilim insanları Zika virüsünün "güçlü bir salgın potansiyeline" sahip olduğunu söyledi ve Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) acilen harekete geçme çağrısında bulundu.
Bir Amerikan tıp dergisine yazan uzmanlar WHO'nun, Ebola salgınından alınan dersleri önemseyip bir acil komite oluşturması gerektiğini belirtti.
Uzmanlar Zika virüsüne karşı aşının iki yıl içinde klinik deneylere hazır olabileceğini ancak piyasaya sunulmasının 10 yılı bulabileceğini söyledi.
Bebeklerin beyin gelişimini engelleyen Zika virüsü Brezilya'da paniğe yol açmış durumda.
Brezilya'da binlerce kişi virüse yakalanırken, virüs 20 ülkeye yayıldı.
Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Roussef Latin Amerika ülkelerine virüsle ortak mücadele çağrısı yaptı.
Ekvador'daki bir zirvede konuşan Roussef virüsle ilgili bilgi paylaşımının hastalığı yenmenin tek çaresi olduğunu belirtti. Ayrıca bölge ülkelerinin sağlık bakanlarının gelecek hafta toplanmasına karar verildi.
Amerikan Tıp Birliği'nin dergisinde bir makale kaleme alan uzmanlar Daniel R Lucey ve Lawrence O Gostin, WHO'nun Ebola krizinde erken davranmamasının binlerce hayata mal olduğunu belirtti.
Uzmanlar hızla harekete geçilmezse Zika virüsünün de benzer bir faciaya yol açabileceğini söyledi.
Acil bir komite kurulmasını isteyen uzmanlar "Böyle bir komitenin toplanması bile virüse uluslararası alanda dikkat çekecek, mali kaynak ve araştırmalara ivme kazandıracaktır" dedi.
Zika virüsünün tedavisi bulunmuyor ve Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki uzmanların öncülüğünde aşı araştırması yapılıyor.
Araştırmacıların Brezilya'ya gidip topladığı numuneler Teksas'ın Galveston kentindeki yüksek güvenlikli bir laboratuvarda inceleniyor.
Zika virüsü 1947'de Uganda'nın Zika Ormanı'nda yaşayan maymunlarda keşfedildi.
Virüsün insanlarda görüldüğü ilk vakaya 1954'te Nijerya'da rastlandı.
Virüsün etkileri
Virüs onyıllar boyunca hiç görülmediği ve kamu sağlığına büyük bir tehdit oluşturmadığı için uzmanlar tarafından görmezden gelindi.Virüs 2007'de Mikronezya'nın Yap Adası'nda bir salgına yol açana dek bilim insanlarının dikkatini çekmedi.
Geçen yılsa Karayipler ve Latin Amerika'daki vakalarda bir patlama görüldü.
Zika virüsü Avrupa'ya geldi: Danimarka'da ilk vaka
Güney ve Orta Amerika'yı ziyaret eden Danimarkalı bir turistte Zika virüsüne rastlandı.
Danimarka'da Aarhus Üniversite Hastanesi, bir hastanın ateş, baş ve kas ağrısı şikayetleriyle hastaneye başvurduğunu ve hastanın Zika virüsünü taşıdığını tespit ettiklerini söyledi.
Hastane yetkilileri virüsün Danimarka'da yayılma olasılığının düşük olduğunu çünkü virüsü taşıyan sivrisineklerin ülkede yaşamadığını söyledi.
Stockholm'daki Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nden Romit Jain, Almanya ve İngiltere'de de Zika virüsü vakalarına rastlandığını söyledi.
Özürlü doğan bebek sayısı artıyor
Brezilya'da kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı giderek artıyor.
Mikrosefali adı da verilen bu hastalık, Aedes aegypti cinsi sivrisineklerin anne adaylarına bulaştırdığı Zika virüsünden kaynaklanıyor.
Yetkililer geçen hafta yaptıkları açıklamada Ekim ayından beri 3500 vaka görüldüğünü belirtmişlerdi.
Şimdi ise 3893 vaka belirlediklerini söylüyorlar.
Bu, şimdiye dek bilinen en büyük Zika salgını.
ABD hamile kadınlar için şu ülkelere seyahatten kaçınma uyarısı yayınladı: Brezilya, El Salvador, Fransız Guyanası, Guatemala, Haiti, Honduras, Kolombiya, Martinik, Meksika, Panama, Paraguay, Puerto Riko, Surinam ve Venezuela.