WikiLeaks / 10 yılda WikiLeaks'ten dikkat çeken sızıntılar


10. yılını kutlayan WikiLeaks, bugüne kadar başta ABD’nin askeri belgeleri olmak üzere birçok gizli belgeyi dünyaya açıkladı Julian Assange tarafından kurulan WikiLeaks’in 10 yılda en çok ses getiren sızıntıları.



ABD’NİN ASKERİ TEÇHİZATI GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

WikiLeaks’in ilk ifşaatları arasında, ABD ordusunun Irak ve Afgaistan’da konuşlu olan askeri teçhizatının ayrıntıları yer aldı. Sızdırılan belgelerde, ABD’ye ait Humvee zırhlı araçları ile kimyasal ve biyolojik silahlarıyla ilgili bilgiler de vardı.

SCIENTOLOGY DOSYALARI

WikiLeaks, magazin dünyasında popüler olan ancak iç yapısı pek bilinmeyen Scientology tarikatının kâr elde atmacını ortaya koyan belgeleri yayımladı.


GITMO ESİRLERİ

WikiLeaks’in, 2007’de yayınladığı ABD’nin Guantanamo’daki esir kampıyla ilgili belgelerde, Kızıl Haç gibi insan hakları kuruluşlarının esirlere ulaşmasının nasıl engellendiği görüldü. WikiLeaks, sonraki yıllarda da Gitmo ile ilgili belgeleri yayınlamaya devam etti.

IRAK’TAKİ ABD KATLİAMI

WikiLeaks’in en ses getiren ifşaatlarından biri, 2010’da yayımlanan ve ABD askerlerinin Bağdat’ta Apache helikopterleriyle Iraklılara ateş açtığını gösteren görüntüler oldu. ABD’li er Chelsea Manning tarafından sızdırılan görüntülerde ABD askerlerinin çoğu sivil olduğu ortaya çıkan Iraklıları rastgele öldürdüğünün görülmesi, Irak’taki işgale tepkilerin daha da artmasına yol açmıştı.

ABD’NİN DİPLOMATİK YAZIŞMALARI

Chelsea Manning tarafından sızdırılan ve 2010-2011 yıllarında yayımlanan ABD diplomatik yazışmalarının bulunduğu binlerce belge, ABD’nin gizli planlarını ortaya koyan nitelikteydi. WikiLeaks, belgelerin haberleştirilmesi için birçok yayın organıyla da işbirliği yaptı.

GİZLİ CIA’ BELGELERİ

WikiLeaks, 2012-2013 yıllarında ABD’de ‘Gizli CIA’ olarak anılan danışmanlık şirketi Stratfor’un belgelerini yayımladı. Belgelerde ABD yönetimi içindeki bazı önemli tartışmalar, istihbarat verileri ve Suriye’deki gizli operasyonları yer alıyordu.

GİZLİ TİCARİ ANLAŞMALAR

WikiLeaks’in çeşitli dönemlerde yayınladığı uluslararası ticaret anlaşmalarında, sivil hakların nasıl göz ardı edildiği görülebiliyordu.

SONY’NİN E-POSTALARI

Daha çok hükümetlerin gizli belgelerine öncelik veren WikiLeaks, bazı özel şirketlere ait gizli bilgileri de yayınlamayı ihmal etmedi. Örneğin Kuzey Kore tarafından hacklenen ve WikiLeaks’in yayınladığı e-postalarda, teknoloji devi Sony’nin siyasi çevrelerle ilişkileri gözler önüne serildi.

ORTADOĞU BELGELERİ

WikiLeaks 2012’den itibaren Ortadoğu ülkelerindeki yolsuzluk ve insan hakları ihlalleriyle ilgili bazı belgeleri ve e-postaları paylaştı. Paylaşılan belgelerden bazıları Türkiye ile ilgiliydi.

CLINTON’IN YAZIŞMALARI

WikiLeaks, bu yıl da ABD’deki başkanlık seçimleri tartışmasına dahil olarak Demokrat Parti ve başkan adayı Hillary Clinton ile ilgili bir dizi belgeyi yayımladı. Ayrıca Clinton’ın kişisel e-posta adresinden yaptığı resmi yazışmalar da yayımlandı.


vedatbilik.com



Yorumlar