Facebook Sahte Haberlerin Etkisini Azaltmanın Yollarını Arıyor

Sahte Haberlerin Etkisini Azaltmanın Yollarını Arıyan Facebook  Almanya'da Correctiv Devreye Aldı 



Facebook'un başı "sahte haber" ile dertte. ABD başkan adaylığı kampanyaları sırasında başlayan söylentiler, şirketi bir hayli rahatsız etti ve bazı önlemler aldı ama hala sahte haberlerin toplum üzerindeki etkileri tartışılıyor. Facebook'un ise, bu tür haberlerin yayınlanması durumunda etkisini nasıl azaltabileceği konusunda çalıştığı raporlanıyor. 

Facebook takes its fake news fight to Germany


Geçen ay Facebook'un "sahte haber" ile savaşacağını açıklayan Haber Beslemeden sorumlu Başkan Yardımcısı Adam Mosseri Berkeley Üniversitesinde katıldığı bir panelde "Gerçekle fanteziyi birbirinden ayırmak ve sahte haberlerin gerçekleri baltalaması" üzerine konuştu. Mosseri, diğer insanların konu hakkında bilgi vermesine yönelik bir yaklaşım olabileceğini ve böylece, birisi sahte bir haber okudu ya da paylaştığında, Facebook'un uyarabileceğini söylüyor. 



Facebook özellikle son 1 yıldır "sahte haber" konusunda eleştiriliyor. Trump'ın kazanmasına Facebook'da yayınlanan bazı sahte haberlerin katkıda bulunduğu iddiaları var [1]. Mosseri Facebook üzerinde sahte haber olaylarının bir süredir var olduğunu ve kendilerinin de bunun üzerinde çalıştıklarını söyledi. Ancak başkanlık kampanyaları sırasında fazlasıyla protesto olduğu için bu konu önem kazandı. 

Facebook Is Expanding Its Program To Fight Fake News Into Germany


Mosseri, "Sahte haberin mümkün olduğunca az olmasını istersiniz ama olmuşsa, bu sefer çabuk tepki vermek istersiniz. Daha sonrasında insanların bilmelerini sağlamak istersiniz. Soru şu; kime ve nasıl bildireceksiniz. Nasıl bir şey yapacağımızı bilmiyorum ama mutlaka bir şeyler düşüneceğiz" diyor. Facebook bir kaç gün önce Almanya'da bu konuya ilişkin açıklamalar yaptı.

Mosseri, sahte haberlerin dağılımını azaltmak için çalışacaklarını ama daha öncesinde sahte haberlere Facebook'dan girmesini hedeflediklerini söylerken, bir fırsatın bu tür haberlerin yönlendirildiği sayfaların takibi olduğuna işaret etti. Yönlendirilen sayfaya bakıldığında % 90'ı reklamlarsa, bunun anlamı sahte haber olabilir diye düşünülüyor.

facebook fake profil


Almanya'da Seçimler Yaklaşırken Facebook Correctiv'i Devreye Aldı


ABD için seçimler geçti ama başka ülkelerde seçimler yaklaşıyor. Bunların başında da Almanya geliyor. Angela Merkel yeniden seçilmek istiyor. Bu nedenle de, Facebook'un öncelikli önlem alması gereken yer oldu ve yeni bir aracı devreye aldı. 

Correctiv isimli yeni araç üzerinde Alman kullanıcılar yalan-yanlış haber olduğunu düşündüklerini işaretleyecekler. Bu tür haberler 3cü parti doğrulayıcılara gidecek. Bu doğrulayıcılar, Almanya'daki araştırmacı gazetecilerin kar amacı gütmeyen bir platformu. Bu platform haberi güvenilmez bulunursa da, "tartışmalı" şeklinde işaretleyecek.

Facebook'un aynı sistemi ABD'de uygulamaya koymayı düşünüyor.



Yorumlar