Google’ın Yeni Projesi: Project Fi

Project Fi                         

Google'ın projelerine alışkınız. Bazıları çok ilginç olur, bazıları ise gayet basitmiş gibi gelir. Fakat neredeyse hepsi de oldukça yararlı olacak "Ülkemize de gelsin" dedirten projeler olur.
Bu sefer de yeni bir projesini duyuran GoogleProject Fi adını verdiği yeni bir bağlantı teknolojisini tanıttı.


İnternet devi Google’dan yeni bir hizmet daha; Project Fi! Gün geçmiyor ki Google’dan yeni bir proje haberi gelmesin. Hali hazırda devam eden projeleri arasına, bir yenisini daha ekleyen Google, GSM hizmeti verecek.

Artık Google’dan alacağınız SIM kartlarla, Google’lı olabileceksiniz. Şuan için Amerika'da Nexus telefonları ile deneysel olarak piyasaya sunulan hizmet, başarı sağlandığı takdirde globalleşecek. Google bu proje için dünyanın en bilinen (T-Mobile ve Sprint) GSM firmalarından destek alarak, hizmeti kullanıcılarına sundu. Şimdilik iki farklı GSM firmasının altyapısını kullanıyor, fakat uzun süreçte tamamiyle Google altyapısının olması sürpriz olmaz.

İnternetten teknolojiye yeni projeleriyle isiminden her zaman söz ettiren Google, bu projesiyle de gözleri üzerine çekmeyi başardı. 


Bu proje ile aslında küresel olarak web servis sağlayıcısı olma arzusunu ortaya koyan Google, başlangıç olarak 120 ülkeden farklı operatörlerle anlaşarak hizmetini globalleştirecek. Sektördeki en iyi internet hizmetini kendisinin vereceğini açıklayan Google, hazırlanan algoritmaların bulunulan konum içerisinde en süratli olan web şebekesini kullanacağını, bu nedenle servislerin daima en iyi seviyede olacağını söyledi. Örneğin İzmir’den İstanbul’a seyahat ediyorsunuz. Şuan kullandığınız GSM hattınız X olsun. 

Ücretlendirme konusunda ise biraz pahalı denilebilecek bir şekilde fiyatlandırma yapılmış. 1GB'tan 100GB'a kadar çıkan internet paketlerini bulunduran Fi'de 20 Dolarlık bir Fi ücreti ödemeniz gerekecek. Ayrıca GB başına da 10 Dolar bir ücretlendirme yapılmış. Buna ek olarak vergiler de olacak. 

Örneklere geçecek olursak "Ben 3GB internet istiyorum, bana yeter" diyenler için 20 Dolar Fi ücretine ek olarak 3GB internet için 30 Dolar daha ödemesi gerekecek. Yani toplam 50 Dolar gibi bir aylık ücret isteniyor. Fakat şöyle bir durum var. Sizin paketiniz 3GB olsa da o ay sadece 2GB kullandıysanız kullanmadığınız internet miktarı faturanızdan düşülecek. Yani 20 Dolar Fi ücretinin yanına ek olarak 1GB kullanmadığınız miktar düşülerek 20 Dolar eklenecek ve o ayki faturanız 50 Dolar yerine 40 Dolar olacak.

Yol boyunca web şebekenizin kalitesi en düşüğü de, en yükseği de görecek. Fakat bu proje ile Google, Türkiye’de bulunan tüm GSM firmalarının altyapısını kullacağı için, X’in çekmediği yerde Y devreye girecek ve siz bu geçişi anlamayacaksınız. Daima en iyi sinyali yakalayacaksınız. Aynı zamanda wifi noktasında, wifi üzeirnden ücretsiz olarak işlemlerinizi halledebilecek ve o ayki kullanım miktarını korumuş olacaksınız. 

Proje tamamiyle bir web şebekesi altyapısına sahip olacak. Aramalar ve mesajlaşmalar sadece internet üzerinden yapılacak. Peki ödeme nasıl yapılacak? Ödeme, Google’a aylık olarak yapılacak. Alınan paket dahilinde, ay sonu kullanımdan arta kalan haklarınız da bir sonraki aya devredecek.

Eğer hoşunuza gittiyse bu adres üzerinden Project Fi için davetiye isteyebilirsiniz. Böylelikle yukarıda kısaca anlatılan özelliklerle yeni bir operatör geçişi sğalamış olacaksınız.
Ayrıca detaylı bilgi için fi.google.com adresine giderek bakabilirsin.

Yorumlar