Gemileri Ortadan İkiye Kesilim Biraz Daha Büyütelim

Büyütmek için gemiler ortadan kesilir nasılmı

Son yıllarda ortadan ikiye kesmek suretiyle yolcu gemilerini büyütme projelerine daha sık rastlanıyor. Neden baştan büyük gemi inşa edilmiyor da sonradan kesiliyor?


Bu devirde yolcu gemisi olup da daha büyüğüne sahip olmak isteyenlerin birden fazla seçeneği var. Sıfırdan büyük bir gemi inşa etmek birkaç yüz milyon dolardan başlayıp bir milyar dolara kadar çıkabilecek masraflı bir iş.
Bunun alternatifi ise eldeki gemiyi ortadan ikiye kestirip araya bir uzatma bölmesi eklemektir.  Hamburg’daki bir limanda bunun nasıl yapıldığını gösteren aşağıdaki  videoyu izleyebilirsiniz.

Cruise Ship timelapse - Extension of Braemar at Blohm+Voss

The sister ship of the Braemar underwent a similar conversion in 2008.We filmed this 2 month operation with two dedicated MKtimelapse camera systems.

İlk duyuşta saçma gelse de az masraflı olduğu için birçok yolcu gemisi firması gemilerini büyütmek için son dönemlerde bu yola daha fazla başvuruyor. MSC adlı yolcu gemisi şirketi Sicilya’daki bir tersaneye 227 milyon dolar ödeyerek dört gemisini büyütme siparişi verdi. Bu, dört yeni gemi satın almaktan çok daha ucuza mal oluyor.
Videodaki Braemar adlı gemi ortadan kesilip 31 metre daha uzatılarak yolcu kapasitesi 729’dan 988’e çıkarılmış oldu.

Uzatma işleminde önce geminin gövdesi ortadan kesilerek iki kısmı da kızaklarda birbirinden uzaklaştırılıp araya yeni bölüm ekleniyor. Bu üç ayrı kısım kaynakla birleştirilerek yeniden boyanıyor. Videodaki gemiyi uzatan Alman gemi inşa ve mühendislik şirketi Blohm+Voss’ta bu işlem iki ayda tamamlanıyor.
Uzun gemi turlarına talep dünya çapında artış gösterdiği için büyük yolcu gemilerine rağbet de artıyor. Uluslararası Gemi Turları Derneği (CLIA) verilerine göre, 2004-14 arasında yolcu sayısı 13,1 milyondan 22 milyona çıktı. Bu turların genç gezginler arasında da daha popüler hale geldiği, bunda turların her şeyi içermesinin planlama açısından kolaylık sağlamasının etkili olduğu ifade ediliyor.
please :)   G + 1 Recommend this on Google

Yorumlar