AŞK ve Sevgi Sözcükleri -2 Diğer Dillerdeki

Diğer Dillerdeki AŞK ve Sevgi Sözcükleri 


  Pirem - Ma puce (Fransızca)

'Pirem' ya da 'bitim', yine 'tatlım' anlamına gelebiliyor. Bir teoriye göre bunun nedeni, geçmiş zamanlarda insanların birbirlerinin bitini-piresini ayıklarken yakınlaşmış ve 'samimi' durumlara girmiş olmaları.

  

Ceylan - Gazal (Arapça)

Yabancı dillerdeki aşk sözcükleri arasında Türkçe'de hiç yadırganmayacak olanı ise Arapça 'ceylan' anlamına gelen 'gazal.' Gözlerinden ok gibi bakışlar fırlatan güzel kadınlar, klasik Arap şiirinde 'ceylan' olarak tanımlanıyor.
"O ceylanın bir bakışına vuruldum" gibi bir ifade, 'ceylan gözlü', 'ahu gözlü' gibi tanımlamalara alışık olanlara yabancı değil.

  Küçük fil - Chang noi (Tayland dili)

Filler, Taylandlıların en sevdiği hayvanlardan biri. Özellikle beyaz fillerin uğur getirdiğine inanılıyor. Hindistan'ın bölge üzerindeki etkisi dikkate alınırsa, fil sembolünün Hinduların tanrısı Ganeş'ten gelmiş olması ihtimali var. Filler o kadar seviliyor ki, bir zamanlar ülkenin bayrağında bile yer almışlar.
  

Battı balık, düştü kaz - Chen yu luo yan (Çince)

Çin, bu deyimi ülke tarihindeki en güzel kadın olan Hi Şi'ye borçlu. Hi Şi o kadar güzelmiş ki, bir havuza baktığında gözleri kamaşan balıklar yüzmeyi unutup dibe batar, gökte uçan kazlar kanat çırpamaz, yere düşermiş.
Bunun için genç Çinli adamlar ilan-ı aşk ederken, sevgililerini Hi Şi kadar güzel bulduklarını ifade etmek istiyorlarsa, söyleyebilecekleri tek deyim var: Battı balık, düştü kaz!
  

Kumrucuk - Golubçik / golubuşka (Rusça)

Puşkin, en ünlü şiirlerinden birinde yaşlı dadısından 'kumrucuk' diye söz etmişti. 'Kumru'nun bir sevgi sözcüğü olarak kullanımı Tevrat'a kadar uzanıyor. Tevrat'ın Slav dillerine çevirisi Rus dilini çok derin etkilediği için, bu sözcüğün oradan gelmiş olma ihtimali var.
Aşk sözcüklerinin çoğunun ilham kaynağı, tatlı yiyecekler veya hayvanlar dünyası.
Çevirince tuhaf gelmesi, kendi dillerinde ne kadar güzel algılanabileceklerini etkilemiyor.
seni seviyorum
Tıklarsan KOCAMAN olur
AŞK ve Sevgi Sözcükleri  -1 BURADAN

Tıpkı Bedri Rahmi Eyüboğlu'nün içinde "Karadutum, çatal karam, çingenem... Nar tanem, nur tanem, daha nem olacaktın bir tanem... Gülen ayvam, ağlayan narımsın" ifadeleri geçen şiiri gibi.

please :)   G + 1 Recommend this on Google




Yorumlar